Sakralni objekti

Na području Bibinja postoji nekoliko crkvi. Najstarija je crkva Sv. Petra, koja potiče iz 8. stoljeća; zatim Crkva mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz 12. st. koja se nalazi na Punti u Bibinjama. U starom povijesnom središtu postoje 2 crkve: jedna je Crkva rođenja Sv. Ivana Krstitelja, najverojatnije iz 15. st., a druga Crkva sv. Roka iz 16. st. 1985. godine stanovnici Bibinja su izgradili novu crkvu – Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Crkva rođenja sv. Ivana Krstitelja u Starom selu

Crkva rođenja sv. Ivana Krstitelja u Starom selu

Kulturna baština

Crkva se nalazi u središtu bibinjskog poluotočića, u srcu stare povijesne jezgre. Ambijentalno se uklapa u pučku arhitekturu. U bazi zvonika ugrađena je kamena ploča dio nekog nadgrobnog spomenika, jer se uokolo crkve nalazilo groblje. Točno vrijeme njene gradnje se ne zna, ali smatra se da je bratovština Sv. Ivana Krstitelja utemeljena 1442. godine. Od inventara danas se u crkvi sv.Ivana nalazi drveni izrezbareni oltar baroknog stila, koji je ujedno i glavni oltar iz XVII.st., domaći je rustični rad. Ova crkva je vrijedan spomenik kulture Bibinja, koja je ujedno i prva bibinjska crkva, prvi izvor kršćanstva u ovom selu. U crkvi se nalazi zbirka sakralnih predmeta iz 15.stoljeća.

Crkva sv. Roka

Crkva sv. Roka

Kulturna baština

Crkva sv. Roka je simbol i srce Bibinja, njena glavna odlika je kameni zvonik s dva zvona okrenuta prema zapadu. Unutrašnjost krase tipični barokni mramorni oltari. Crkva se prvi puta spominje 1673.g. kada je obnovljena, nakon velikog turskog napada. Najstariji sačuvani oltar potječe iz 1680.godine, koji je bio sačuvan do Drugog svjetskog rata, od njega su danas ostali samo neki fragment. Današnji glavni oltar djelo je majstora Michiela Coste izgrađen 1768 godine.

Crkva Mučeništva sv. Ivana Krstitelja na Punti

Crkva Mučeništva sv. Ivana Krstitelja na Punti

Kulturna baština

Crkva mučeništva sv. Ivana Krstitelja je jednobrodna romanička crkva s polukružnom apsidom. Vrlo je malih dimenzija. Nalazi se na jugu Bibinja, na rtu zvanom Punta. Crkva sv. Ivana i okolni posjedi su bili vlasništvo biogradskih benediktinaca sv. Ivana ili tzv. Rogovske opatije, koja je u XII. stoljeću preseljena na Čokovac.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Kulturna baština

Povećanjem broja stanovnika, crkva Sv. Roka je postala mala za bibinjski puk. Nakon blagoslova i polaganja temeljnog kamena, 1985.godine započela je gradnja crkve. Godine 1988. Bibinjci kupuju 5 zvona za novu crkvu. Izlivena su u ljevaonici De Poli, Vittorio Veneto. Najveće zvono, 730 kilograma teško, posvećeno je BDM.